June 5, 2011

Telor kicap makanan ruji aku hari-hari

kalau sehari aku xmakan telo kicap..badan aku serupa macam hilang oksigen korang tau tak...sebelom2 nih aku bese makan telo goreng je..takde plak nak campo bahan2 extra...sejak aku blaja masak ngan mak aku...aku telah berjaya menghasilkan hidangan teloq kicap yang aku makan hari2 pon tak jemu..kekekekek...gile bukan senang nak suruh orang laki masak nih..mak aku cakap...betuah kalau orang pompuan dapat aku...dah pandai masak...(ceh..padahal teloq kicap je pon yang aku reti)..ada lagi..masak air pon aku reti gak...kakakaka...entry kali nih aku sesaje je nak share cara2 aku masak teloq kicap..kot2 korang2 yang membaca nih nak try2 ke...hakhakhak....

bahan-bahan

-sebijik teloq
-kicap (aku slalu pakai kicap jenama Rohaya la...fevret aku tuh)
-bawang seulas
-cabai melaka 2 batang
-minyak / majerin (aku suka guna majerin sebab wangi...)

cara-cara penyediaan

-pecahkan teloq dalam mangkuk.
-hiris bawang dan cabai melaka dalam mangkuk berisi teloq tadi...
-panaskan minyak / majerin
-campakkan teloq bersama2 dengan kasih sayang anda...
-tuangkan kicap dan alih2kannya..lagi enak jikalau teloq kuning tuh goyang2 lagi..
-siap untuk dihidangkan dan dimakan besama nasik putih + kicap + telo kicap

hahahaha....selamat mencuba...gambo kat bawah nih bukan gambo aku masak yang real..aku colek gambo nih kat sini ..sebab aku skang nih bukan ade kat umah..so, takleh nak menunjuk plak...zzzz...=.="

1 comment: